Министър Христов коментира цената на газа: По покана на министъра на

...
Министър Христов коментира цената на газа: По покана на министъра на
Коментари Харесай

Министърът на енергетиката: Непрозрачни процедури са довели до високата цена на газа

Министър Христов разяснява цената на газа: 

По покана на министъра на енергетиката Росен Христов се организира среща с представители на Асоциация на търговците и производителите на природен газ и водород. На нея бе разискван главният проблем с високата цена на нагнетения контрактуван от предходните ръководещи газ в хранилището Чирен, написа.

" Непрозрачните процедури по закупуване на газ са довели до тази висока цена ", разясни министърът. И двете страни бяха безапелационни, че тази цена е проблем както за държавното сдружение " Булгаргаз ", по този начин и за частните компании.

" Изваждането на газа и стартирането му на пазара води до увеличение на цената за крайните консуматори. Задържането му в Чирен също е проблем, тъй като по този метод остават блокирани стотици милиони оборотни средства и се нарушават редица законови условия за ръководството на газохранилището ", изясни Росен Христов. Той благодари, че към търсенето на решение са се включили и частният бранш, и синдикатите.

Всички участници в срещата дефинираха диалога като градивен, защото бяха набелязани съответни ограничения, които да бъдат подхванати през идващите седмици. В тази връзка бе образувана работна група под управлението на Министерството на енергетиката, която има задачата да изготви стратегия за обезщетения и да се търси утвърждение от Европейската комисия. Целта е да се реализира постоянна и допустима цена на газа за крайните консуматори.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР